İnönü Mağarası Kazı, Sanat Ve Tanıtım Atölyesi Tamamlandı

Kdz. Ereğli Belediyesi olarak geçen yıl ilki düzenlenen “Kdz. Ereğli’nin En Erken Yerleşim Yerini İnceliyorum” etkinliğinin ikincisi tamamlandı. Oyuncak Müzesi’nin koordine ettiği ve iki gün süren kazı, sanat ve tanıtım atölyeleri bir kez daha katılımcıların büyük beğenisini topladı.

İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kdz. Ereğli Belediyesi Oyuncak Müzesi tarafından bu yıl ikincisinde düzenlenen “Kdz. Ereğli’nin En Erken Yerleşim Yerini İnceliyorum” etkinliğinde katılımcılar,  Zonguldak Kömür Jeopark’ının G-28 nolu Jeositi ve aynı zamanda Ereğli ile Zonguldak’ın önemli bir kültürel miras noktası, bölgemizin en eski yerleşim alanı İnönü Mağarası’nı ziyaret ederek çeşitli atölyelere katılma şansı buldular.

İNÖNÜ MAĞARASI’NDA KAZI HAKKINDA BİLGİ ALDILAR

ÇOCUKLARIN HEYECANI GÖRÜLMEYE DEĞERDİ

İki gün gerçekleşen etkinliğin ilk günündeki Anne- Çocuk kazı atölyesinde; çocuklar, “bir kazı nasıl yapılır”, “kazı yaparken hangi aşamalar gerçekleştirilir” gibi konuları deneyimlerken, aileler de eş zamanlı olarak +1 sanat çalışmasıyla, mağara motiflerinden ilham alarak çizimler yaptılar ve ardından mağara sembollerinden olan güneş kültü ve birçok motifi kullanarak tahta baskı çalışmasına katıldılar. Yoğun ilgi ile karşılanan atölye renkli görüntülere sahne oldu.

KAZI ÇALIŞMALARINI TAKİP ETTİLER

İkinci gün gerçekleşen kazı tanıtım atölyesinde ise katılımcılar; İnönü Mağarası kazısı bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Hamza Ekmen’den önce mağaranın ilk ne zaman bulunduğu, kimler tarafından kullanıldığı ve derin tarihçesine dair bilgileri öğrenirken, mağaradaki kazı çalışmalarını da aşama aşama izleme fırsatı yakaladılar.

Tanıtım atölyesinin sonunda ise drama etkinliği yapılarak katılımcılardan etkinlikte akılda kalan mağara, sembol, kalıntı veya bir söz ile donuk imge yöntemi kullanılarak göstermeleri sağlandı.

Etkinlik sonunda ise katılımcılara o günün anısına hazırlanan katılım sertifikalarının teslim edilmesiyle son buldu.

Kdz. Ereğli Belediyesi Başkan Danışmanı Melih Can Tanrıkulu, Kdz. Ereğli Belediyesi olarak etkinliğe katkı sağlayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na,  Zonguldak Kömür Jeoparkı’na, Kazı ekibine ve sanat çalışmalarıyla etkinliğimize renk katan öğretmenlerimize teşekkür ettiklerini ifade etti.

İnönü Mağarası Kazı, Sanat Ve Tanıtım Atölyesi Tamamlandı