Uzun Mehmet Ve Maden Şehitleri Anıldı

UZUN MEHMET VE MADEN ŞEHİTLERİ ANILDI

8 Kasım Uzun Mehmet’i anma ve Kömür Günü’nde, kömürü bulan Uzun Mehmet ve tüm maden şehitleri Kestaneci Mahallesi'nde bulunan Uzun Mehmet Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Karadeniz Ereğli’de Taşkömürünün bulunuşunun 190. Yıldönümü ve Uzun Mehmet’i Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı’nda düzenlenen törene Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, siyasi parti ilçe başkanları, STK temsilcileri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve sendika yöneticileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi Müdürü Ali Ekim ve TTK yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Protokol üyelerinin anıta çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

ÇORUMLUOĞLU’NDAN “ÇELİK MÜZESİ” ÖNERİSİ

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Uzun Mehmet’e ve taş kömürüne sahip çıkma konusunda sorumluluklarının bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Geçmişe sahip çıkma anlamında, buradaki anma törenlerinin daha iyi, daha üst seviyede, daha aktif şekilde yapılmasını da ilçe kaymakamlığı olarak gönlümden geçiriyorum. Bugün açılışı yapılacak Kömür Galerisi simülasyonu alanı için katkılarından dolayı, Belediye, TTK ve galeriyi kuranlara teşekkür ediyorum. Gönlümdeki şudur; Ereğli’de ciddi bir maden galerisinin olması, ciddi bir çelik müzesinin olması, bunun da dışarıdan gelen ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmesi. İnşallah ortak bir çalışma çabası içindeyiz. Ereğli’ye böyle bir hizmeti kazandırabilirsek, biz de kömüre gereken değeri vermiş oluruz.”

POSBIYIK: ÖRNEK ALMALIYIZ

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, Uzun Mehmet’i ortaya koyduğu azim ve kararlılığın herkese örnek olması gerektiğini anlattı.
Posbıyık, özetle şunları söyledi:
“Bundan tam 190 yıl önce, 8 Kasım 1829'da Karadeniz Ereğli'de kömürü bulan Uzun Mehmet'i, bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Uzun Mehmet'in vatan görevi olarak gördüğü bir dava için verdiği mücadele, kararlılığı ve azmi hepimize örnektir.

1848 yılından bu yana üretimi yapılan taş kömürü, yalnızca Karadeniz Ereğli'nin, Zonguldak'ın ve bölgenin kaderini değiştirmekle kalmadı, ülke ekonomisine çok büyük fayda sağladı. Uzun Mehmet vatanı için, kömürü aramaktan vazgeçmemiş ve bu milli serveti ortaya çıkarmayı başarmıştır.

Uzun Mehmet, bu uğurda hayatını kaybetmiş ilk maden şehidimizdir. Uzun Mehmet'in komutanının söylediği gibi, "Vatana hizmet sadece asker ocağında olmaz."

-BU ZORLU SERÜVENİN BÜYÜK ACILARINA TANIKLIK ETTİK-

Kara elmas için nice kayıplar vermiş bir memleketin evlatları olarak, bu zorlu serüvenin büyük acılarına da tanıklık ettik. Ülkesi için, ailesi için bütün zorlu koşullarla mücadele eden madenci kardeşlerimi ve ailelerini sevgi ve dostlukla selamlıyorum. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, risklerin minimuma indirilmesi için verdikleri mücadelede her zaman yanlarındayım. Bu uğurda hayatını kaybeden madencilerimizi saygıyla, minnetle anıyoruz.

Uzun Mehmet'in kömürü buluşunun hikayesinin yer aldığı, çocuklara yönelik eğitici bir kitap hazırladık. İçinde küçüklerin ilgisini çekecek boyama bölümleri de var. Çocuklarımızın, şehrimizin tarihinde büyük önemi bulunan bu konuyu öğrenmesini, Uzun Mehmet'i tanımasını , onun azmini, kararlılığını ve vatan sevgisini görmesini istiyorum. Bugün bu kitapların dağıtımına başlıyoruz. Çocuklar boyadıkça kömürün karası parlasın, ışığıyla vatanı aydınlatsın. “

MUTLU: AYNI SAYIDA EMEKLİ OLUNCA...

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da 2019’da TTK’ya gerçekleştirilen bin 500 işçi alımının havzada heyecan yarattığını hatırlatırken, “Ancak süreçte aynı sayıda emekli olduğundan, çalışan sayısında artış olmadı. Bugün TTK’da 8 bin maden işçisi çalışıyor. Üretimi 2 milyon tonlara çıkarmanın hesabı yapılıyor. Oysa TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretimidir. En kısa zamanda bu hedefe ulaşmanın planlamasını yapmak zorundayız” dedi.

TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ali Ekim de, Taşkömürünün oluşumu, nitelikleri, tarihçesi ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
Kestaneci Mahallesi Muhtarı Yücel Gökmen de yaptığı konuşmada Uzun Mehmet’in torunlarının işsiz olduğunu belirterek, TTK’ya işçi alımlarında mahallesine öncelik tanınmasını istedi.

UZUN MEHMET BELGESELİ VE SÖYLEŞİ

8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü dolayısıyla belediyenin de katkıları ile Tatoğlu Kültür Merkezi’nde ‘Uzun Mehmet Belgeseli’ gösterimi ve ‘Geçmişten günümüze kömür’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Yener Çetin'in “Ter, Toz, Kara ve Gurur” konulu kişisel sergisinin ardından, Uzun Mehmet Belgeseli sunuldu. Cihat Kalafat, Arman Güleşi, Ahmet Özer, Zeki Erlat ve Hüseyin Akman geçmişten günümüze kömür konularında anılarını anlattılar. Söyleşinin ardından resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.