Ereğli’nin 99’uncu Kurtuluş Yıl Dönümü Kutlandı

 

EREĞLİ’NİN 99’UNCU KURTULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

POSBIYIK: EREĞLİ TARİH BOYUNCA İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Kdz. Ereğli’nin işgalden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık “Ereğli tarihi boyunca ilkleri gerçekleştirmiş bir kenttir. 18 Haziran 1920 tarihi de milli mücadelede bağımsızlığını kazanan ilk ilçe olması nedeniyle şanlı tarihimizde yerini almıştır” dedi.

18 Haziran 1920’de işgalden kurtulan ilk ilçe olma özelliğini taşıyan Kdz. Ereğli kurtuluşunun 99’uncu yılını, törenlerle kutladı.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, CHP İlçe Başkanı Sevdekar Aras, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, askeri ve sivil erkan ile vatandaşlar katıldı.

Tören kapsamında Kaymakam Çorumluoğlu, Bölge Komutanı Yazıcıoğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, 18 Haziran’ın Milli Mücadele sürecinde Ereğli halkına büyük gurur yaşatan bir tarih olduğunu ifade etti.

Posbıyık “Karadeniz Ereğli halkı; bu büyük mücadelede üstüne düşen çok önemli bir görevi gerçekleştirmiş, bizlere kurtuluş gururunu miras olarak bırakmıştır. 18 Haziranlarda bu büyük gururu, birlikte paylaşıyor milletimizle coşkuyla kutluyoruz” dedi.

Posbıyık şu açıklamayı yaptı:

“Karadeniz Ereğli’miz, tarih boyunca hep ilkleri gerçekleştirmiş bir kenttir. 18 Haziran 1920 tarihi de, milli mücadelede bağımsızlığını kazanan ilk ilçe olması nedeniyle şanlı tarihimiz içinde yerini almıştır.

-10 GÜN SÜREN MÜCADELENİN ARDINDAN İŞGALDEN KURTULDU-

4500 yıllık tarihi boyunca Karadeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olma özelliği taşıyan Kdz. Ereğli’nin önemi, 1829 yılında Uzun Mehmet’in taşkömürünü bulması ile bir kat daha artmıştır. Kömür ocaklarımız önce İmparatorluk tarafından işletilmiş, 1853 yılından itibaren de İngiliz ve Fransızların işletmesine verilmiştir.

1914 yılında 1.Dünya Savaşı’nın başlaması ile Osmanlı İmparatorluğu, dönemin en geçerli enerji kaynağı olan taş kömürü yataklarının işletme hakkını müttefiki olan Almanlara bırakmıştır. Bu durum Rusların çıkarlarına ters düşmüş ve 2 yıl süreyle Karadeniz Ereğli kıyıları Rus bombardımanına maruz kalmıştır.

1918 yılında sona eren Dünya Savaşı ile, Anadolu paylaşılmaya başlanmıştır. Daha önceleri kömür madenlerini işletmiş olan Fransızlar, bunu fırsat bilerek Karadeniz Ereğli’yi işgal altına almışlardır.

İntikam hırsı ile Ereğli kıyılarını, başta Hastane binası olmak üzere bombalamaya başlayan Fransızların bu işgaline karşı Kdz.Ereğli halkının milli ruhu, vatan sevgisi, birlik ve beraberliğine güvenen Belediye başkanı Akmanoğlu Raşit ve Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca önderliğinde Kuva-i Milliye hareketi başlatılmıştır.

O yıllarda milli mücadele çalışmalarını yürüten, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kdz. Ereğli’nin işgal edildiği ilk günden itibaren her safhadan haberi olmuş, verdiği direktiflerle egemenliğine ve bağımsızlığına düşkün Kdz.Ereğli halkının direnişine yön vermiştir.

10 gün süren milli mücadele sonunda Ramazan Bayramı sabahı Kdz.Ereğli düşman işgalinden kurtarılmıştır.”

-CUMHURİYET VE ATATÜRK DEĞERLERİNE SAHİP KENT-

Kurtuluşun 100. Yıl hazırlıkları için şimdiden çalışmaya başladıklarını belirten Başkan Posbıyık, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Bugün kurtuluşun 99’uncu yılında bizler, Nimet Hocaları, Recep Kâhyaları, şanlı tarihe imza atan ve bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi asla unutmadık ve unutturmayacağız.Gelecek nesillerimiz, böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duyacak, bu şanlı tarihe ve Kdz.Ereğli’mize sahip çıkacaklardır.

Şunu herkes çok iyi bilmelidir ki; Karadeniz Ereğli her zaman çağdaş insanların yaşadığı çağdaş bir kent olmaya, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerine sahip çıkmaya ve bir Cumhuriyet kenti olmaya devam edecektir. Önümüzdeki yıl kutlayacağımız kurtuluşumuzun 100. yılı için hazırlıklarımıza şimdiden başladık. 100. yıla yakışır bir kutlama programı için çeşitli etkinliklerimiz olacak.Ben, Karadeniz Ereğli’yi özgürlüğüne kavuşturan, böyle bir şanlı tarihe sahip olmamızı sağlayan şehitlerimizi ve bugün aramızda olmayan gazilerimizi rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve minnetle selamlıyorum.Tüm halkımızın Kurtuluş Yıldönümünü bir kez daha kutluyor, en derin saygılarımı sunuyorum.”

YARIŞMALARDA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Erdemir İlkokulu Öğrencilerinin Ereğli Yöresi Halk Oyunları gösterisinin ardından, Erdemir Musiki ve Folklor Derneği ekibi İzmir yöresi halk oyunları oynadı.

Tören çerçevesinde İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nce düzenlenen sportif yarışmalarda dereceye giren sporculara madalya ve başarı belgesi takdim edildi. Osmanlı Çileği Üreticiyi Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen En Güzel Osmanlı Çileği, En Güzel Çilekli Pasta ve Bilgi Yarışmasında dereceye girenlere ise altın ödülleri verildi. Osmanlı çileği yarışmasında birinciye beş, ikinciye üç, üçüncüye iki çeyrek cumhuriyet altını, diğer iki yarışmanın birincisine iki çeyrek altın, ikinciye bir çeyrek altın, üçüncüye ise gram altın verildi.

CANLI RESİM PERFORMANSI

Çelenk töreninin ardından İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen Resim Çalıştayı çerçevesinde, ilçede faaliyet gösteren resim atölyelerinde eğitim gören kursiyerlerin katılımıyla canlı resim performansı gerçekleştirildi.

İlçe protokolü, burada yapılmakta olan resimleri inceledi, sanatçılar ve kursiyerlerle sohbet etti.

ALEMDAR GEMİSİ’NDE KUTLAMA PROGRAMI

Kurtuluş yıl dönümü törenleri kapsamında ayrıca Alemdar Gemisi’nde, Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından bir program düzenlendi.

İlçe protokolünün katıldığı törende Ereğli Türküleri seslendirilirken, çeşitli yarışmalarda dereceye girenler ödüllendirildi.