
Dişbudak Yapraklı Akçaağaç (Acer negundo)
Akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasındadır.
Anavatanı Kuzey Amerika´ dır.
Habitusu, çok geniş ve yuvarlak taçlı bir yapı oluşturur. Büyük boylu yaprağını döken bir ağaçtır.
20-25 metre boya ulaşabilir. Ortalama 250 yıl yaşayabilir.
Gövde kabuğu başlangıçta açık kahverengi renkte, daha sonraki dönemlerde grimsi bej renkli, düzensiz çatlaklı bir yapıdadır.
3-5 yaprakçıktan oluşan bileşik yaprakları sivri uçlu, yumurtamsı, kenarları dişlidir. Uçtaki yaprakçık bazen 3 loplu olur. Yapraklarının rengi yazın üst yüzü açık yeşil, alt yüzü grimsi yeşil iken sonbaharda sarımsı yeşilden kahverengiye doğru değişir.
Erkek çiçekleri çok ince, uzun sapların ucunda turuncu, pembe, kızıl kahverengi renkte, salkım halindedir. Dişi çiçekleri açık yeşil, bazen pembe renkli, bir sapın üzerinde birkaç tanesi bir arada aşağı doğru sarkık olarak bulunur. Çiçekleri yapraklanmadan önce açar, tozlaşmadan hemen sonra meyveye dönüşürler. Diğer akçaağaçlardan farklı olarak erkek ve dişi çiçekleri farklı ağaçlarda bulunur.
Sarımsı yeşil renkten olgunlaştıkça kül kahverengisine dönüşen meyveleri, çiftler halinde, dar açılı kanatlı kiraz çekirdeği şeklinde yapraklarının altında asılıdır.
Kent içinde yol ağacı olarak, park ve bahçelerde soliter veya grup halinde kullanılır. Yumuşak ve beyaz olan odunu tahta eşya, kutu, kasa, kâğıt hamuru ve kimyasal damıtma için kullanılır.