Belediyemizin atık getirme merkezi var mı?

Belediyemizin Belen Yeni Mahalle, Belen Sanayi Sitesi, 1 Nolu Sanayi Caddesinde Karadeniz Ereğli Belediyesi Sıfır Atık Getirme Merkezi ve Bağlık Mahallesi, Karaelmas Caddesinde, Bağlık Zabıta Birimi yanında Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya Getirme Merkezi bulunmaktadır.

Sıfır Atık Getirme Merkezinde aşağıdaki atıklar biriktirilmektedir;

1-Kâğıt ve karton ambalaj / Kompozit ambalaj / Kâğıt ve karton

2-Plastik ambalaj / Plastikler

3-Metalik ambalaj / Metaller

4-Cam ambalaj / Cam

5-Ahşap ambalaj

6-Tekstil ambalaj / Giysiler / Tekstil ürünleri

7-Kurşunlu piller

8-Nikel kadmiyum piller / Cıva içeren piller / Alkali piller / Diğer piller ve akümülatörler

9-Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklar

10-Kloroflorokarbonlar içeren ıskartaya çıkmış ekipmanlar / Iskarta elektrikli ve elektronik ekipmanlar, pilsiz çalışan tek kullanımlık fotoğraf makineleri

11-Sitotoksik ve stostatik ilaçlar

12-Yenilebilir sıvı ve katı yağlar

13-Hacimli atıklar / Ömrünü tamamlamış lastikler

14-Evlerden kaynaklanan tehlikeli atıklar.

 

Danışma ve Gelen Atık Tartım Noktasında gelen atıklar tartılarak kayıt altına alınmakta ve ilgili bölümlere yönlendirilerek geçici depolanması sağlanmaktadır.

 

*Bitkisel atık yağ nedir?

Kullanılmış kızartmalık yağlara ve son kullanma tarihi geçmiş bitkisel yağlara ‘bitkisel atık yağ’ denir.

Restoran, yemekhane ve evlerimizde ciddi miktarda bitkisel atık yağ oluşmaktadır.

Atık yağlar lavaboya döküldüğü zaman kanalizasyon borusu yüzeyine yapışır ve kanal kesitinin daralıp tıkanmasına neden olur.

İlçemizde lokantalar, yemekhaneler, pastaneler ve gönüllü evlerimizde bitkisel atık yağlar ayrı toplanmaktadır.

Konutlar arasında, 5 litre bitkisel atık yağ getiren kişilere 1 litre bulaşık deterjanı verilmesi kampanyası devam etmektedir.

Atık yağlar geri dönüşüm tesislerinde biyodizel yakıtına dönüştürülmektedir.

 

*Bitkisel atık yağım var, ne yapmalıyım?

Evlerden kaynaklanan bitkisel atık yağlarınızı herhangi bir kapta (kavanoz, plastik şişe, vs.) biriktirerek Belediyemize ya da Sıfır Atık Getirme Merkezimize teslim edebilirsiniz.

 

*Elektronik atık (e-atık) nedir?

E-atık, kullanılamaz durumda olan, hasar görmüş, bozuk, kırık, tamir edilemez elektrikli-elektronik cihaz ve aletlere denir.

E-atıklar, kurşun, arsenik, selenyum, kadmiyum, krom, kobalt, cıva gibi çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeli ve zararlı birçok madde içermektedir.

Bu nedenle bu atıkların çöpe atılmaması ve diğer atıklardan ayrı toplanması gerekmektedir.

 

*Elektronik atığım var, ne yapmalıyım?

Atık elektrikli ve elektronik eşyalar Karadeniz Ereğli Belediyesi Sıfır Atık Getirme Merkezi ya da Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya Getirme Merkezine bırakılabilir veya şehir merkezindeki (Sahil Taksi Durağı) e-atık kumbarasına atılabilir. Bunun yanı sıra okullarımız ile kamu kurumlarına e-atık kutuları yerleştirilmiştir.

Ayrıca taşınması zor olan e-atıklar Belediyemize bildirildiğinde (Temizlik İşleri Müdürlüğü, Tel. No: 333 13 53), atık üreticisinin adresinden Belediyemizce sıfır atık aracı ile ücretsiz olarak alınmaktadır.

Toplanan atıklar lisanslı araçlarla geri dönüşüm tesislerine gönderilmektedir.

 

*Atık pil nedir?

Kullanım ömrünü doldurmuş her türlü pile atık pil denir.

Piller, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, telefonlarda, oyuncaklarda vb. yerlerde kullanılır.

Atık pillerin içinde bulunan cıva ve kadmiyum gibi maddeler toprağa ve suya karışarak besin zinciri ile insanlara ulaşır. Bu ise insan ve çevre sağlığı için tehlike oluşturur, hastalıklara neden olur. Bu nedenle atık pillerin diğer atıklardan ayrı toplanması ve zararsız hale getirilmesi sağlanmalıdır.

Belediyemizce evlerimizde ve işyerlerimizde oluşan atık piller ayrı toplanmaktadır.

Kentimizin çeşitli noktalarına (kamu kurumları, okullar, camiler, telefon satış ve tamir yerleri, saatçiler, alışveriş merkezleri, vs.) atık pil toplama kutuları yerleştirilmiştir. Kdz. Ereğli’de yaklaşık 130 adet atık pil toplama noktası bulunmaktadır.

Toplanan piller, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden bertarafının sağlanması amacıyla TAP Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ile koordineli çalışılarak geri dönüşüm/bertaraf tesislerine gönderilmektedir.

Danışma ve Gelen Atık Tartım Noktasında gelen atıklar tartılarak kayıt altına alınmakta ve ilgili bölümlere yönlendirilerek geçici depolanması sağlanmaktadır